Zo wordt de keuze voor de juiste smeerolie een ABC-tje

Zo wordt de keuze voor de juiste smeerolie een ABC-tje

Wat bloed is voor de mens, dat is smeerolie voor machines en motoren. Niet iets om achteloos mee om te gaan dus. Integendeel zelfs. Het gebruik van smeerolie valt wat ons betreft in de categorie Intensive Care. Maar waar moet u bij de aanschaf van smeerolie nu precies op letten?

 De juiste smeerolie is voor machines en motoren van levensbelang. Dat heeft alles te maken met de functies van smeerolie. Olie zorgt voor de cruciale bescherming van mechanische onderdelen tegen slijtage en corrosie. Daarbij vermindert smeerolie de wrijving, waardoor het rendement verbetert en het brandstofverbruik vermindert. Olie zorgt verder voor de afvoer van onzuiverheden en voor warmteoverdracht, zodat onderdelen niet vervormen. Tot slot draagt olie bij aan het motorvermogen door te zorgen voor verbetering van de gasdichtheid.

Classificaties voor smeerolie
Op basis hiervan zal het u niet verbazen dat fabrikanten van machines en motoren hoge eisen stellen aan smeerolie. Deze worden vastgelegd in normen of specificaties. Er zijn meerdere instanties die classificaties voor oliën bepalen. Om smeermiddelen in te delen zijn er twee criteria:

1. De viscositeit van de olie
Het wereldwijd gebruikte classificatiesysteem voor de viscositeit van motoroliën is van de Society of Automotive Engineers (SAE). Hierbij worden de grenzen van viscositeitsgraden bij verschillende temperaturen gedefinieerd. U kent de aanduidingen wel: 15W-40, 10W-40, 5W-30…  Het eerste cijfer geeft de viscositeit aan bij lage temperatuur. Hoe lager dit cijfer hoe dunner de olie bij koude temperatuur en hoe makkelijker de motor dan zal starten. Het tweede cijfer is de viscositeit tijdens warme toestand van de olie. Hoe hoger dit getal hoe beter de motor gesmeerd blijft.

2. Het kwaliteits- of prestatieniveau.
De indeling volgens prestatieniveau wordt gebaseerd op specificaties van constructeurs, onafhankelijke organisaties en gebruikers. Deze niveaus steunen op fysische en chemische kenmerken en op resultaten van motortesten. Oliespecificaties voor motorolie bestaan hoofdzakelijk uit specificaties van de ACEA, het API of van de constructeurs zelf.

Association des Constructeurs Européens d’Automobile
De ACEA is een Europese normering en staat voor: Association des Constructeurs Européens d’Automobile oftewel: Vereniging van Europese Automobiel Fabrikanten. De kwaliteitsaanduiding van de ACEA bestaat uit een letter, met daarachter een cijfer. ACEA maakt onderscheid tussen benzinemotoren (letter A), lichte dieselmotoren (letter B), dieselmotoren met een diesel partikel filter (letter C) en zware dieselmotoren (letter E). Met een cijfer achter de letter wordt het kwaliteitsniveau aangegeven. Een motorolie kan bijvoorbeeld de specificatie hebben A3, B4, C3. ACEA normen worden voortdurend aangepast volgens de trends en de wijzigingen die zich op motorgebied voordoen.

American Petroleum Institute
In Amerika worden er classificaties opgesteld door het API of het ‘American Petroleum Institute’. Die classificatie maakt een onderscheid tussen motorolie voor benzine­motoren (letter S) en voor diesel­motoren (letter C). Met een tweede letter wordt het kwaliteitsniveau aangegeven waarbij geldt: hoe verder in het alfabet, hoe hoger de kwaliteit. Veel gebruikte API- kwaliteiten zijn CF en CH voor diesels en SL en SM voor benzine­motoren.

OEM-specificaties
Sommige constructeurs breiden bovenvermelde specificaties uit met eigen specificaties, anderen beschikken over volledig eigen specificaties. Voorbeelden daarvan zijn Mercedes-Benz, BMW, Ford, Volvo, Volkswagen, Citroen en Renault. Steeds meer OEM’s schrijven dan ook voor hun nieuwste generatie van zuinige modellen een dunvloeibare brandstof besparende olie voor. (Dunne olie zorgt voor aanzienlijk minder wrijving van de bewegende motordelen en bespaart dus brandstof.) Om een schriftelijke goedkeuring te krijgen van een OEM, moet de olie voldoen aan de eisen van de ACEA en daarna nog een testprogramma doorlopen van de fabriek zelf, waarna de olie vermeld wordt op aanbevelingslijsten.

Vraag het de specialist: Diesel Oil Company
Natuurlijk wilt u als (auto)bedrijf uitsluitend werken met de beste oliesoorten. Bij Diesel Oil Company helpen wij u graag bij de keuze van de juiste olie voor uw wagens en/of machines. Neem vrijblijvend contact met ons op: 0544 – 372 345. Dan wordt de selectie van smeerolie een ABC-tje. Diesel Oil Company. Niet te missen.

Terug naar het overzicht


Meer nieuws
088 - 45 46 460 verkoop@oqvalue.nl Albert Schweitzerstraat 7 7131 PG Lichtenvoorde